SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁGI TEVÉKENYSÉG

SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁGI TEVÉKENYSÉG

A szakértői bizottsági tevékenység keretében a 15/2013. (II. 26.) EMMI rendelet a pedagógiai szakszolgálati intézmények működéséről 39. §-a alapján intézményünk feladata fogyatékosság megállapítása vagy kizárása a tanulmányok, vizsgák és a felsőoktatási felvételi eljárás, illetve KRESZ-vizsga során adható kedvezményekre való jogosultság megítélése érdekében. Tevékenységünk jogszabály-változás következtében 2020. szeptember 1-től olyan személyek körére irányul, akik a köznevelésben már nem rendelkeznek tanulói jogviszonnyal. (A köznevelés rendszerében tanuló személyek, életkoruktól függetlenül a lakóhelyük szerint illetékes pedagógiai szakszolgálatokhoz fordulhatnak.)

Intézményünk az ún. utóbb keletkezett fogyatékosság esetében jár el, olyan esetekben, amikor korábban fogyatékosság, sajátos nevelési igény megállapítására a köznevelés időszakában nem került sor, a felnőtt személy életívében első alkalommal történik ez meg. Ilyen esetben a fogyatékosság keletkezését indokló háttértényezők feltárhatók (ezek általában egészségügyi okok, traumák, melyek például a központi idegrendszert, a tartó- és/vagy a mozgatószervrendszert, érzékszerveket érték, és az állapot tartósságával, kompenzálhatatlanságával, súlyosságával összefüggésben fogyatékosságot okoznak).
Az eljárás minden esetben a fogyatékosság megállapítását kérő személy kérelmére indul.
 
Szakértői bizottsági tevékenységünkkel kapcsolatosan az alábbi témák szerint tájékozódhat:

Kérelmek benyújtása menüpont alatt a fogyatékosság megállapítása iránti kérelem benyújtásához kapcsolódó tudnivalók, információk, letölthető dokumentumok találhatóak.

Gyakran ismételt kérdések alatt a kérelmek beadásához kapcsolódó további információk érhetőek el.

 Kapcsolódó jogszabályok  menüpont tartalmazza azon jogszabályok felsorolását, amelyek szabályozzák, illetve érintik az ELTE Gyakorló Országos Pedagógiai Szakszolgálat tevékenységét. 

 Information for foreign students / Információk külföldi hallgatók számára

Tájékoztató esélyegyenlőségi koordinátoroknak információk a felsőoktatási intézményekben működő esélyegyenlőségi koordinátorok számára az ELTE Gyakorló Országos Pedagógiai Szakszolgálat működéséről és a sajátos nevelési igény, fogyatékosság megállapításáról.